Hyvän elämän etsijät



Mitä on hyvä elämä?

Tietoa työryhmästä

Opetuskokonaisuuden tavoitteet

Johdanto

Onni, onnellisuus

Arvot ja normit

Vastuu ja vapaus elämässäni

Millainen ihminen haluan olla?

Jakson koonti




Opetuskokonaisuus: Mikä ohjaa elämääni ja mitä arvoja toteutan elämässäni?




Seuraavissa opetuskokonaisuuksissa on tarkoitus valottaa 5-6 –luokkalaisille oppilaille lähinnä arvojen vaikutusta omaan toimintaan sekä herättää oppilaissa kiinnostus oman arvomaailman pohtimiseen. Asiaa voidaan lähteä tarkastelemaan sellaisten käsitteiden kuin arvo ja normi kautta sekä konkreettisemmin asenteiden, arvostusten, ihanteiden ja esikuvien kautta.

arvo = asia, jota pidetään arvokkaana ja johon pyritään. Se on eräänlainen ihanne ja päämäärä, joka ohjaa yksilön valintoja esimerkiksi totuus.

normi = käyttäytymissääntö, käsky tai kielto, joka ohjaa toimimaan niin, että jokin arvo toteutuisi. Voidaan sanoa, että normi "suojelee" aina jotakin arvoa. Esimerkiksi normi: "älä tapa" suojelee elämää ylimpänä arvona.


1. Opetustuokio: Mitkä arvot ovat tärkeitä? Miten toteutan niitä elämässäni?


Kirjaa ylös erillisille lapuille viisi tärkeintä asiaa elämässäsi. Aseta ne tärkeysjärjestykseen janalle. Perustele valintasi. Vertailkaa janoja pienryhmissä. Kootkaa tärkeiksi kokemanne asiat yhteisesti opettajan avustuksella. Pohtikaa, mihin arvoihin nämä pohjaavat.

Kirjaa ylös teko, jota omatuntosi ei sallisi sinun tehdä. Mihin arvoon näkemyksesi pohjaa? Kellä muilla on samansuuntaisia näkemyksiä.


Kun arvot on tunnistettu, on tärkeää pohtia miten niitä sovelletaan käytäntöön? Mitä normeja ja valintoja niistä seuraa? Mitä arvoihin sitoutuminen omassa elämässä merkitsee?

Kun oma arvomaailma jäsentyy, voidaan kysyä kenellä muilla on samanlaisia arvoja kuin minulla. Miten voin vaikuttaa yhdessä heidän kanssaan?






2. Opetustuokio: Arvot ilmenevät ihmisten valinnoissa ja toimivat valintojen kriteereinä. Arvoihin sitoutunut ihminen kykenee tarvittaessa toimimaan vastoin omaa välitöntä haluaan. Tavoitteena on esimerkin avulla herättää oppilas huomaamaan, että ihmisen toimintaan vaikuttaa hänen arvonsa.


Leena on luvannut lähteä ystävänsä kanssa pyöräretkelle. Pakatessaan reppua naapuri kysyy Leenaa seuraksi tyttärelleen kylpylään. Leena innostuu, kunnes muistaa pyöräretken.


Pohdi Leenan vaihtoehtoja. Miten hänen tulisi toimia? Mitkä arvot vaikuttavat Leenan päätökseen?

Oletko itse joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen eli oletko luopunut itsellesi tärkeästä asiasta jonkun muun asian hyväksi? Mihin arvoon toimintasi pohjasi?



3. Opetustuokio: Ihminen pyrkii elämään arvojensa mukaisesti. Toimiessaan vastoin omia arvojaan ihminen tuntee pahaa oloa – hänen omatuntonsa kolkuttaa.


Lue Tuula Kallioniemen kirjasta ”Järvihirviö” samanniminen novelli.


Mikä väri kuvaa novellin alkuosan tunnelmia? Mitä normia vastaan poika toimii? Miksi luulet pojan toimineen niin? Miksi pojan isä oli niin hiljainen?

Millaisessa tilanteessa sinun omatuntosi on kolkuttanut? Mitä normia vastaan silloin toimit? Osaatko kertoa syyn toiminnallesi?



4. Opetustuokio: Arvot eivät ole muuttumattomia. Ihminen joutuu pohtimaan arvojaan joutuessaan ratkaisemaan ongelmia.


Lauri oli maalla mummolassa ja pyöräili maantietä pitkin. Hän näki tiellä sammakon. Lauri pysäytti pyöränsä ja jäi katselemaan sammakkoa. Silloin hän huomasi, että sammakko oli ilmeisesti joutunut auton töytäisemäksi ja sen takajalka oli liiskana. Sammakko ei pystynyt liikkumaan. Lauri joutui ongelman eteen. Lauri oli sitä mieltä, että mitään luontokappaletta ei saanut vahingoittaa eikä tappaa.


Pohdi eri vaihtoehtoja. Mitä arvoa Lauri halusi toteuttaa omassa elämässään? Miksi sitä oli nyt vaikea toteuttaa? Tilanne saattoi muuttaa Laurin arvoja. Miten?



5. Opetustuokio: Jokaisella ihmisellä on oma arvomaailmansa. Ihmisten välille voi syntyä arvoristiriitoja. On hyvä oppia puolustamaan omia arvojaan, mutta pitää olla valmis myös tarvittaessa muuttamaan niitä (arvot voivat muuttua esimerkiksi kun yksilö saa uutta tietoa asiasta). Pohtikaa mitä eroa on arvolla ja asenteella? (Asenne on melko pysyvä käsitysten joukko, joka liittyy tiettyyn tilanteeseen tai kohteeseen.)


Väittely: Valitkaa 4 henkilöä, jotka puolustavat turkistarhausta ja 4 jotka vastustavat sitä. Oppilaille annetaan etukäteistietoa tarhauksesta ja sen ongelmista.



Tulosta tämä sivu / Print this page

© Tiimi01.katsomus
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003