Hyvän elämän etsijät - Jakson lopuksi


Jakso on johdattanut oppilaat pohtimaan omia arvojaan ja itselleen tärkeitä asioita. Jaksojen koontina voidaan tutustua johonkin esikuvalliseen ihmiseen ja hänen elämäntyöhönsä.

Koontitunnin aluksi opettaja pyytää jokaista miettimään kuka on tai on ollut erityisen hyvä ihminen. Vastauksena kelpaa elävä tai jo kuollut, mutta oikea henkilö, josta oppilaalla on joku muukin tieto kuin pelkkä nimi.
Oppilaat kirjoittavat nimen vihkoon. Sen jälkeen käydään parikeskustelu, jossa kukin esittelee parille valitsemansa hyvän ihmisen sekä millä perusteella juuri tämä ihminen on hyvä, elää hyvää elämää. Todennäköisiä valintoja ovat Äiti Teresa, oma äiti/isä/mummo, Arvo Ylppö, Jeesus, Gandhi, Tarja Halonen jne.

Kootaan valitut henkilöt listaksi taululle ja kerrotaan kaikille ketä he ovat. Voidaan miettiä mitä yhteistä heissä mahdollisesti on, mikä tekee heistä hyviä.
Keskustellaan esikuvien merkityksestä. Onko esikuvista hyötyä? Voiko esikuvana olla henkilö, joka ei ole täydellinen? Voimmeko oppia jotain toisten ihmisten elämästä? Mitä vaaroja voi liittyä esikuviin, siihen että yrittää olla jonkun toisen kaltainen?

Perehdytään yhteen yleisesti ”hyvänä ihmisenä” elämäntyöstään tunnustusta saaneeseen henkilöön. Sopivia ovat esimerkiksi Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Robert Owen, Minna Canth. Henkilöön voidaan tutustua katsomalla elokuva, keräämällä tietoja netistä seinäjulisteeksi, kokoamalla henkilön ajatuksia jne. Oppilaat voivat myös pohtia haluaisivatko ja miltä osin olla esitellyn henkilön kaltaisia.

Jakson lopuksi jokainen pirrtää vihkoonsa itselleen ”hyvän ihmisen kunniakirjan”, jossa lukee
Maija/Matti Meikäläinen saa tämän hyvän ihmisen kunniakirjan
(aika ja paikka), sillä...
(täydennetään joku sopiva lausuma kuten: hän yrittää parhaansa, on usein iloinen, pitää lupauksensa, auttaa muita jne)
(oppilaan allekirjoitus)

Jos kunniakirja-tehtävä tuntuu ryhmässä liian naivilta, voidaan esim vain listata viisi hyvää ominaisuutta itsessä. Tarkoitus on lopuksi palata jakson aikana käsittelyssä olleista suurista ihanteista ja periaatteista takaisin oppilaan omaan maailmaan ja nostaa esille, että onnellisuus ja hyvä elämä muodostuvat loppujen lopuksi hyvin pienistä asioista, ja jokaisella on niihin mahdollisuus.



© Tiimi01.katsomus
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com