Hyvän elämän etsijät



Mitä on hyvä elämä?

Tietoa työryhmästä

Opetuskokonaisuuden tavoitteet

Johdanto

Onni, onnellisuus

Arvot ja normit

Vastuu ja vapaus elämässäni

Millainen ihminen haluan olla?

Jakson koonti




Tämän sivun aiheet ovat VAPAUS ja VASTUU.
Tavoitteena on saada oppilas pohtimaan vastuun ja vapauden keskinäistä suhdetta.

Aihetta voidaan lähestyä vastuun tai vapauden näkökulmasta.

Vastuun kautta vapauteen: Jokainen tekomme ja valintamme johtaa johonkin lopputulokseen. Toimiessamme meidän tulisi tietää, mihin lopputulokseen kukin teko tai valinta johtaa.
Tämä muodostaa vastuun teoillemme ja valinnoillemme.
Vapaus seuraa näissä rajoissa.
Vapauden kautta vastuuseen: Oletetaan, että ihminen saadessaan ja käyttäessään vapautta osaa kantaa siitä seuraavan vastuun.

Aiheen opiskelu voidaan toteuttaa seuraavasti:
Ensimmäisellä tunnilla pohditaan vastuuta omista teoista.
Toisella tunnilla pohditaan vastuuta toisista ihmisistä.
Kolmannella tunnilla pohditaan vastuuta yhteisöistä ja neljännellä vastuuta luonnosta.

Voi ajatella myös niin, että eri vuosiluokilla pohditaan vastuun eri näkökulmia (esim. 3.-4.-luokilla vastuuta omista teoista ja toisista ihmisistä ja 5.-6.-luokilla vastuuta
yhteisöistä ja luonnosta). Silloin jokaista aihetta pohdiskellaan syventäen.


Seuraavassa työkaluja ja ideoita tuntien toteuttamiseen:

1. Vastuu omista teoista

# oppilaat kirjoittavat lapuille tilanteita, jolloin he tuntevat olevansa täysin vapaita. Kootaan asiat taululle. Keskustellaan asioista ja huomataan, ettei kukaan koskaan voi olla täysin vapaa. Aina meitä sitovat normit ja säännöt ja ellei muu, niin kultainen sääntö (kysymys omastatunnosta). Näiden noudattamisesta syntyy meille kuuluva vastuu. Vapautemme toteutuu näissä puitteissa. Voidaankin miettiä, millaisia vapauksia meillä on.
# tutkitaan sanomalehtijuttuja. Etsitään esimerkiksi uutisia, joissa kerrotaan rikoksista tai pahoinpitelyistä. Mietitään vapautta ja vastuuta niiden tiimoilta. Olisiko uutinen toisenlainen, jos jokainen olisi muistanut ottaa vastuun omista teoistaan?
# vastuun omista teoista voi yhdistää pohdintaan koulukiusaamisesta, johon on saatavissa paljon esim. filmimateriaalia
# joku case: Vanhemmat antavat oppilaalle luvan lähteä lauantai-iltana kavereiden kanssa ulos. Kaveriporukassa päätetään pimeän turvin esim. rikkoa koulun ikkunoita. Keskustelua vanhempien antamasta vapaudesta ja siihen liittyvästä vastuusta. Mahdollisia saman tyyppisiä omia kokemuksia.
# oma suhtautuminen erilaisuuteen (vammaiset, toisen väriset ja näköiset ihmiset), rasismi
# hyviä dramatisointitilanteita ja -aiheita, joista keskutellaan


2. Vastuu toisista ihmisistä

# alkuun kokemuksellinen leikki aiheesta ystävyys (esimerkkejä aihepiirin lopussa) tai joku ystävyyteen liittyvä laulu
# Pohditaan, miten vastuu toisista ihmisistä liittyy ystävyyteen? Ystävä on kertonut toiselle salaisia asioitaan, joita ei halua muiden tietävän. Millainen tässä tapauksessa on ystävän vastuu? (voi yhdistää helposti ystävänpäivään)
# Esimerkiksi voidaan ottaa joku case: ystävä on nähnyt illalla pimeässä, kun kaveriporukka on heitellyt kivillä rikki koulun ikkunoita. Hän kertoo näkemästään kaverilleen. Hän luulee myös tunnistaneensa osan heittelijöistä. Kun rehtori haluaa lisäselvitystä asiaan ja kutsuu koolle kaikkia asiasta jotain tietäviä, mitä tekee asian ystävältään kuullut kaveri?
# mikä on jokaisen kansalaisvastuu? Mietitään tilanteita, joissa humalainen makaa keskellä jalkakäytävää talvisena pakkaspäivänä tai kaksi autoa on risteyksessä ajanut kolarin ja autoissa olleet näyttävät loukkaantuneen. Miten toimitaan?
# kuvia nälkäänäkevistä –onko meillä vastuu myös heistä? (aihe on helppo yhdistää SPR:n nälkäpäivänkeräykseen, YK:n päivään, Unicefiin ym., joista toimistoista saa aiheeseen sopivaa materiaalia. Materiaalia löytyy myös internetistä.). Aihetta voi käsitellä laajasti ja syventäen ottaen mukaan esim. historiallisen ja taloudellisen näkökulman.
# vastuu –luottamus –leikkejä on paljon; ¤ toisen kuljettaminen silmät sidottuina, ¤ piirin keskellä olija on silmät kiinni ja alkaa kaatua johonkin suuntaan. Joku on aina vastassa ja hellästi tönäisee keskellä olijaa vastakkaiseen suuntaan. ¤ Asetutaan tiiviiseen piiriin seisoen peräkkäin. Istutaan varovasti takana olijan polville ym. ym.


3. Vastuu yhteisöistä

# vastuu ja vapaus perheessä, mitä kaikkea siihen liittyy? Esim. kirjataan viikon ajan kotona sovitut työtehtävät ja niiden hoitaminen. Tuodaan tunnille vanhemman allekirjoittama selvitys. Keskustellaan saaduista tuloksista. Millaisia vapauksia kotona on?
# voi olla myös luokan kesken sovittu, että jokainen hoitaa kotona määrätyt työtehtävät ja saa kuukausirahan, jonka tuo luokan leirikoulurahastoon. Millainen vastuu ja vapaus tähän liittyy?
# vastuu ja vapaus luokassa – järjestäjän tehtävät, luokan sääntöjen noudattaminen, luokan tavaroista ja ilmapiiristä huolehtiminen
# vastuu ja vapaus koulussa – koulun järjestyssääntöjen noudattaminen, isojen esimerkki pienemmille, kummitoiminta
# vastuu ja vapaus harrasteryhmissä


4. Vastuu luonnosta

# retki luontoon; jokamiehen oikeudet – millaiseen vastuuseen pakottavat käyttäjänsä? (jokamiehen oikeudet löytyvät esim. osoitteesta www.ymparisto.fi)
# vastuu eläimistä (kesäkissakeskustelu jokasyksyisten lehtiartikkeleiden pohjalta)
# retket luontoon luonnonrakkauden herättämiseksi – katsellaan, kuunnellaan, haistellaan, tunnetaan (esim. Puun tarina sen oksaa kädessä pidellen; mitä kaikkea tämä puu on nähnyt sen jälkeen, kun se siemenestä kasvoi pieneksi taimeksi –keksitään tarinaa vuorotellen.) Opetellaan palauttamaan asiat mieleen myöhemmin mielikuvissa tehdyn retken pohjalta.
# kierrätys: vierailu kirpputorilla ja kierrätyspisteessä, oman kirpputorin ja kierrätysnäyttelyn järjestäminen, paperin tekeminen, askartelu jätemateriaaleista.
Aiheeseen löytyy paljon kirjallista samoin kuin filmimateriaalia mm. Suomen Luonnonsuojeluliitosta.
# pohdintaa, miksi pitää säästää vettä, paperia, energiaa? (väittely aiheesta) Globaalien ongelmien selvittämistä ja niiden pohdintaa.
Taustatietoa opettajalle löytyy mm.osoitteista www.edu.fi/oppimateriaalit/ymparistokemia/kiertapa/html tai www.sll.fi/toiminta/kestava.








Tulosta tämä sivu / Print this page

© Tiimi01.katsomus
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003